De grote vraag …

De vacature is online! (Ik deel die niet om de sollicitatiecommissie en bestuur niet onnodig onder druk te zetten of te belasten door mijn publieke overwegingen wel/niet te solliciteren).

Wat wil ik nu wel. En wat niet?

De afgelopen 25 jaar ben ik nooit jaloers geweest op de baan van de managers met en onder wie ik werkte. Mijn reactie is altijd geweest:”ik heb een hekel aan management by spreadsheets.” Niet dat zij dat allemaal altijd deden, maar ik krijg toch vaak de indruk dat er altijd een tabel/model/systeem open staat om zaken vast te leggen, te verdelen, overzicht te houden en te verantwoorden. Daar zie ik weinig in. Dat wil ik dus niet.

Ik wil inhoud die voorbij de de punten en de komma’s gaat. Ik wil analyseren vanuit een (ped) agogisch perspectief. Ik wil een groep (be)geleiden en boven zichzelf uit laten stijgen. Ik ben een idealist die gelijke kansen wil voor kinderen en leerkrachten en ouders en iedereen eigenlijk. Ik bemoei me graag op dat thema tegen de politiek aan. Ik wil onderzoeken en ontwikkelen.

Wie ben ik als onderwijspedagoog en wie zou ik zijn als manager? Het eerste deel van de vraag heb ik her en der op deze website en in mijn publicaties al proberen te beantwoorden. Zo schreef ik:


“ keuzen in leren en ontwikkelen zijn altijd ook (ped)agogisch en moeten expliciet gemaakt worden. Ontwikkelingsgericht werken en denken dwingt (mij) daartoe, want ontwikkelen heeft een richting en is meer dan het faciliteren van leren ..”

Waarbij ontwikkelingsgericht werken volgens mij betekent:

“ …werken aan ‘het ontwikkelen’. Dat werken omvat het vaststellen van doelen samen met alle betrokkenen. In het basisonderwijs uitgewerkt in OGO (zie https://www.ogo-vereniging.nl/). Het leren dat voor het ontwikkelen nodig is, is het psychologische proces voorafgaand aan de ontwikkeling. De richting van de ontwikkeling loopt van periferie naar centrum. Die richting bepalen is vooral een pedagogisch vraagstuk waar de lerende ook de leraar/trainer/opleider voor nodig heeft. En dus moet die begeleider ook een beeld hebben van wat je bewegen in het centrum is”.

Okee.
Misschien kan ik bovenstaande vanwege de vage taal maar beter uit de sollicitatiebrieven weglaten. Show don’t tell.

Als ik dat invul als manager, dan hoop ik niet veel anders te doen dan nu in mijn practoraat. Ik leid de andere onderzoekers hun projecten uit te voeren, geef ze ruimte, geef kader en doe voor. Ik schrijf stukken, deel bronnen, vraag feedback, werk uit (zie mijn publicaties uit mijn practoraten hieronder).

Misschien richt ik wel een soort practoraat op, maar dan niet op het MBO.

Ik wil gewoon de onderwijspedagoog zijn die ik ben in al mijn rollen.

Publicaties uit het practoraat

Blok, L., Broers, M., & Schaik, M. (2021). ‘Dan kan ik echt zeker weten wat ik leuk vind.’ In Zin en betekenis van het practoraat Hybride onderwijs (pp. 61–74). Phronese.

Broers, M., Blok, L., & Van Schaik, M. (n.d.). Onderzoeken, ontwikkelen en ontwerpen in het practoraat (1). Retrieved June 14, 2021, from https://www.buzzsprout.com/961333/8697793-onderzoeken-ontwikkelen-en-ontwerpen-in-het-practoraat-hybride-onderwijs

de Beer, F. (n.d.). Een practor voor het vmbo, hoe noemen ze dat?

Krabbe, H., & De Graaf, M. (2023, April 6). Formatief handelen bij Sociaal Werk. Startsymposium practoraat krachtige leeromgeving, Dordrecht.

Van de Lagemaat, J., & Van Tillo, H. (2023, April 6). Hybride leeromgeving IKC/PIT. Startsymposium practoraat krachtige leeromgeving, Dordrecht.

Van Diggelen, M., & Van Schaik, M. (2021). Naar een ontwikkelingsgericht netwerk in Zeeland. In Zin en betekenis van het practoraat Hybride onderwijs (pp. 75–88). Phronese.

Van Schaik, M. (2021a). Een begin en een open einde. In Zin en betekenis van het practoraat Hybride onderwijs (pp. 17–28). Phronese.

Van Schaik, M. (2021b). Open die doos. In Zin en betekenis van het practoraat Hybride ondefwijs (pp. 45–60). Phronese.

Van Schaik, M. (Ed.). (2021c). Zin en betekenis van het practoraat Hybride onderwijs (1st ed.). Phronese.

Van Schaik, M. (2023a). Onder een grote paddenstoel. Via schimmelnetwerken de leeromgeving krachtiger maken. Da Vinci College. https://books2read.com/u/mZ0MLl

Van Schaik, M. (2018a, March 26). Ontwikkelingsgericht onderwijs ontwikkelen. Practoraat Hybride Onderwijs. http://centrumtoptechniek.nl/ontwikkelingsgericht-onderwijs-ontwikkelen/

Van Schaik, M. (2018b, November 12). Van object naar subject. Hybride Onderwijs. http://centrumtoptechniek.nl/van-object-naar-subject/#more-780

Van Schaik, M. (2018c, December 10). Webinar hybride onderwijs: Hoe dan!? Hybride Onderwijs. http://centrumtoptechniek.nl/?p=786&preview=true

Van Schaik, M. (2019, March 21). Visie op hybride onderwijs (longread). Hybride Onderwijs.Nl. http://centrumtoptechniek.nl/visie-op-hybride-onderwijs-longread/#more-908

Van Schaik, M. (2020, April 7). Open die doos. Meester! Onderwijs inzicht. https://meesteronderwijsinzicht.nl/open-die-doos/

Van Schaik, M. (2023b, April 6). Doorwerking van een practoraat. Startsymposium practoraat krachtige leeromgeving, Dordrecht.

Van Schaik, M. (2023c, April 6). Onder een groter paddenstoel. Inleiding bij het startsymposium. Startsymposium practoraat krachtige leeromgeving, Dordrecht.

Van Schaik, M. (2023d, April 6). Verbinden van theorie en praktijk, hoe en waar? Startsymposium practoraat krachtige leeromgeving, Dordrecht.

Van Schaik, M., M. (2018d, April 17). Op zoek naar objecten. Hybride Onderwijs. http://centrumtoptechniek.nl/op-zoek-naar-objecten/#more-694

1 gedachte over “De grote vraag …”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven