Wat hebbie er nog aan?

In het VMBO is er altijd veel aan de hand. Niet vreemd voor een onderwijssector waarbinnen meer dan de helft van de 12-16 jarigen in Nederland zich dag in dag uit met elkaar en de leraren voorbereiden op de toekomst.

Veel scholen zij op zoek naar de juiste balans tussen het motiveren van leerlingen met ‘echte’ praktische opdrachten en het bijbrengen van kennis. Tussen 2005 en 2010 heb ik veel van mijn tijd doorgebracht tussen de leraren en leerlingen op technische vmbo’s. In het proefschrift dat daarop volgde was niet voldoende ruimte voor alle indrukken die ik daar heb opgedaan. Hieronder beschrijf ik die geweldige indruk, die de leerlingen en de leraren van het vmbo op mij gemaakt hebben.

Lees verder in het artikel dat onlangs in Pedagogiek in Praktijk is verschenen (pdf)

Van Schaik, M. (2011). “Wat hebbie er nog aan dan?” Meer leren uit de praktijk van het vmbo. Pedagogiek in Praktijk nr. 60, 17(2), 20-24.