Waar ben ik mee bezig?

  • UPDATES
  • d.d. 15-05-2020: nieuwe apps toegevoegd;
  • d.d. 02-03-2020: gebruik van navigatieapps.

Het moet niet gekker worden, ik schreef en twitterde dat al vaker de afgelopen jaren. Van een beetje zwemmen, fietsen en lopen maakte ik de stap naar intensiever trainen voor een halve triathlon, vervolgens naar een systematisch trainingsschema en nu dus naar een soort obsessie voor mijn eigen data. En zo word je dus vanzelf een soort app-nerd. Ik wilde er in het vorige blog nog niet aan, maar feitelijk ben ik natuurlijk wel apps en apparaten aan het vergelijken. Dan nu maar vol erin. Hieronder een overzicht van alle tools die ik voor mijn trainingen gebruik en waarom. Gewoon om te delen, wie weet heeft iemand er wat aan.

Voor het geval je het gemist hebt, ik train dit jaar voor de Embrunman. Na een prettig zware beproeving tijdens de hele van Almere afgelopen jaar, wil ik meer en vooral zwaarder.

Niet alleen de uitdaging wilde ik heftiger hebben (een hele triathlon door de bergen), maar ook het trainen moest een impuls krijgen. Daarvoor heb ik wat advies ingewonnen bij een coach, een oud-studiegenoot en online. Veel online. Daar blijf je dan wel eens hangen bij een vergelijkingssite voor het één of ander. Daar ging ik dus niet aan beginnen, dat vergelijken….

Toch wel. Sterker, ik was er al mee bezig. Ik wilde bijvoorbeeld op mijn stuur, nu ik ook een vermogensmeter op mijn fiets heb, kunnen zien hoeveel Watt ik trapte. Maar ik wilde dan weer geen nieuw (duur) extra apparaat. En dan verzeil je dus in het woud van apps en apparaten voor duursport. Hieronder de uitkomst van verscheidene zoektochten naar de ideale apps en apparaten. Voor wie die zoektocht niet ook wil maken (of wel) en ongeveer dezelfde beweegredenen heeft als ik: duursport als hobby, wel wat serieuzer (soms iets té), maar het moet wel leuk blijven.

Eerst de digitale apparaten die ik nu voor zwemmen, fietsen en lopen gebruik: een Polar sporthorloge met losse hartslagmeter, mijn telefoon, een vermogensmeter op mijn triathlonfiets, een fietscomputer (Aero 60) en de binnentrainer. Het lijkt me dat een en ander wel voor zich spreekt.

Ik koos ergens in 2018 voor Polar, omdat die met een nieuw horloge kwamen dat betaalbaar was en veel kon. Ik had ook Garmin kunnen kiezen, vooral vanwege de GPS-mogelijkheden van dat merk, maar vond het vergelijkbare model iets te duur en ik zou toch geen navigatie nodig hebben.
De eerste binnentrainer kocht ik najaar 2019 (inmiddels heb ik een Tacx, zie volgende review). Ik wilde meer kunnen fietsen, ook in de winter, zonder oppas te moeten regelen. Daarvoor is een binnentrainer ideaal, bovendien dan kon ik eindelijk ook op vermogen gaan trainen: de nieuwe trainingsimpuls. Daarna volgde logischerwijs dus ook een powermeter voor buiten. De prijs daarvoor was namelijk onlangs omlaag gegaan, dus een investering die nu wel te overzien was.

Alles bij elkaar telt het wel op natuurlijk, maar over twee jaar valt het wel mee en bovendien ik sport nu 3-10 uur per week. Per uur vallen de kosten dus wel mee. Ik heb geprobeerd even op te tellen, maar ik weet gewoon alle uitgaven niet precies meer. Een erg grove schatting sinds de aanschaf van sporthorloge in 2018, zonder inschrijfkosten, wat fysio en wat testkosten:

maandelijkse kosten/gemiddeld uren per maand + aanschafkosten sinds ’18/schatting totaal aantal uren = 40 euro (Zwift, Trainingpeaks)/ 24 uur + 2750 euro (fiets, powermeter, helm, schoenen etc.)/360 uur = 1,66 + 7,63 = 9,29 euro per uur.

Er zijn sportscholen die meer per werkelijk getraind uur kosten ;).

Polar Flow, Trainingpeaks, Strava en Zwift heb ik al met elkaar vergeleken op hoe ze hun parameters berekenden en wat de verschillen zijn (hier). Waar het nu om gaat is wanneer en waarom ik de apps gebruik.

Polar Flow zit bij mijn horloge en synchroniseert met Trainingpeaks (TP), waar ik alle data verzamel. TP is mijn belangrijkste app. Ik plan er mijn seizoen in, koop trainingsprogramma’s en analyseer workouts. TP krijgt die data meestal van Polar, maar na virtueel trainen ook rechtstreeks van Zwift. Tijdens het Zwiften gebruik ik Polar namelijk niet (dat is een bluetoothdingetje). Over dat Zwiften kan ik een aparte blog schrijven. Ik heb namelijk dolle pret in Watopia. Ik race, train, wissel van fiets en tenue, kom te laat en heb zelfs kramp. Het lijkt bijna de echte wereld. The Sufferfest en Rouvy zijn ook mooi, maar de eerste kan niet de trainingen uit TP inlezen en de tweede is niet zo speels als Zwift. Rouvy ga ik echter nog wel gebruiken om de hellingen tijdens Embrunman alvast in mijn kelder te ervaren. (Update: inmiddels gebruik ik Bkool, zie hier.)

De nieuwe impuls die ik zocht betekende ook preciezer trainen, vandaar het trainen op vermogen. Dat kan (nu) alleen echt goed op de fiets. Ik begon daarmee op de binnentrainer. Dat beviel zo dat ik dat dus ook buiten wilde. Op zoek naar een app die dat vermogen mooi kon laten zien dus. Daarbij zocht ik meteen (ook vanwege het ATB-en) een navigatie-app. Met andere woorden een app die alles kon. Die is er eigenlijk niet. Ik ben uitgekomen bij Ik wissel nu af tussen RidewithGPS. Ik heb ook en Komoot . De laatste is erg goed in leuke routes vinden en navigeert goed. Zo goed dat je vooraf de waarschuwing kan krijgen: “op een deel van de route moet je je fiets duwen” en dat je dan op een meer dan 15% afdaling af moet stappen omdat er betonnen balken liggen, zodat je niet de doorgaande weg opschiet onderaan!. Helaas kan Komoot niet ook mijn vermogen en hartslag tonen. Dus als ik train op vermogen en ook wil navigeren gebruik ik RidewithGPS. Ook heb ik Wahoo even getest, maar die werkt alleen goed in combinatie met de Element van datzelfde merk.

Tot slot HRV 4 Training, dat is een app waarop ik elke ochtend mijn Hartslag Variabiliteit vastleg (en nog wat fitheidgegevens). Het is gratis, synchroniseert ook naar TP. HRV is een parameter die iets zegt over de stress die het lichaam ervaart. Als je lichaam bijvoorbeeld moet herstellen is dat te zien aan HRV, net als wanneer het ziek is. Op het moment is het vooral data verzamelen om een betrouwbare basis te hebben en in mijn piekperiodes te kunnen zien of ik beter iets rustiger aan kan doen of niet.

Soms denk ik tijdens al dat surfen en analyseren: “waar ben ik mee bezig, is dat allemaal nou wel nodig?”. Antwoord is natuurlijk: “niet per sé.” Toch heb ik veel plezier en leer ik nog wat, ook nog over mezelf. Wie weet heeft een ander daar ook nog wat aan.

Lees meer in deze serie<< Smaller data: reken maar uitBezig blijven. Of weer een reviewtje. >>