Rome in 50 uur

P1040839.JPG.JPG

Sint Pieter vanaf Via Conciliziatione

Het moet er nu maar eens van komen. Een blogpost over mijn tweede grote liefde: Rome. Niet alleen om mijn liefde te betuigen, maar ook om het/mijn woord te verspreiden: Rome is de mooiste stad in de wereld.

De gelegenheid was een kado aan mijn moeder: een weekendje Rome om te laten zien waar ik het altijd over heb. Een uitgesproken kans dus om de toerischtische highlights weer eens te doen. Tussen vrijdagmiddag 16:00 en maandagochtend 7:00 uur bevonden we ons in het oude centrum van de wereld, ook wel navel genoemd. Daarover later meer.

Rome 008.JPG

Piazza del Populo, Rome

Van vliegveld Fiumicino (Leonardo da Vinci) komen met de trein aan op stazione Termini. Om de hoek daar is Muzeo Nazionale Palazzo Massimo. Eén van mijn favoriete musea vanwege de prachtig gerestoreerde mozaïeken en fresco’s uit onder andere Villa Julia. Het is tot 19:00 uur open en een kaartje geeft ook toegang tot de andere musei nazionali di Roma.

Daarna maken we kwartier bij Gianni, onze gastheer die een paar tramhaltes van Piazza del Populo woont. Over die piazza later meer (meer info over Gianni als gastheer zijn via het contactformulier op deze site op te vragen). ’s Avonds hebben we heerlijke pasta gegeten op de hoek.

Zaterdag is de dag dat we de hele stad doorkruisen, te beginnen in het Vaticaan. Daar kom je makkelijk met de metro of tram, halte Ottaviano. Vandaar wandel je recht naar de kolumnade van de Sint Pieter, of ga je rechts naar de vaticaanse musea zoals wij. Reserveer vooraf, dat scheelt weer in de rij staan. Vroeg (uur of 10) zijn helpt ook.[Extra tip: soms zijn de musea ook s’ avonds open en kun je vrijwel alleen door de stanzen en gangen. Hieronder twee foto’s die verschil in drukte illustreren.]

IMG_0364.JPG.JPG

Vaticaans Museum s’avonds

Rome 021.JPG

Vat. Museum normaal

De musea zijn vol, veel te vol. Er is dus veel te zien, maar sla ook eens wat over, anders haal je het einde van de dag niet. Ik kies het liefst voor wat beelden (Egyptische Kouroi, Laocoön, Medusa, Hercules, een paar keizerkoppen), dan snel langs de tapijten en landkaarten, om dan weer wat uitgebreider te genieten van de stanzen (de filosofenschool bijvoorbeeld, zie foto), en natuurlijk als slotstuk de Sixtijnse kapel (geen foto, want die staan veel beter in de boekjes die je overal kunt aanschaffen).

IMG_0363.JPG.JPG

Sint Pieter vanuit Vaticaanse musea (by night)

De Sint Pieter slaan we nog even over vanwege de lange rij voor de controle poortjes (is wel gratis natuurlijk).

We lopen de via della Conciliziatione een stukje af en zien zo ook de Engelenburcht van een afstandje. We steken een brug eerder over en kunnen de brug met Bernini-engelen zien (die uit ‘Angels & Demons’/’Het Bernini mysterie’ van Dan Brown). We lopen nu door naar campo Fiori om op de markt wat boodschappen te doen. Daarna hebben we op diezelde markt een lunch verdiend. Uiteraard neem ik een bloemenpizza (pizza zucca fritti) op de bloemenmarkt.

Rome 038.JPG

Pomodori Secci Campo Fiori

 

Na de lunch knallen we door naar Piazza Navona, Pantheon en Trevi fontijnen en nemen een ijsje. Onderweg pikken we nog twee kerken mee: S. Maria Sopra Minerva met een een obelisk op een oliefant ervoor; S. Ignazio, met een geschilderde nepkoepel als gezichtsbedrog. We eindigen bij de Spaanse trappen.

 

Vooral leuk ’s avonds en in de lente (met de bloemen). Wij gaan met de metro weer terug naar de Sint Pieter waar de rij slechts ietsje korter is geworden,

Rome 040.JPG

Pizza zucca fritti

maar snel doorloopt. Binnen wordt ik altijd overvallen door de overvloed. Ook ben ik steeds weer onder de indruk van de Pieta van Michelangelo, meteen rechts in de absis. Tegenwoordig mag je de voet van Petrus, of wat daar nog van over is, niet meer aaien. Dat is voor iedereen beter.

P1040935.JPG.JPG

Uitzicht over Rome vanaf Aventijn

We sluiten de dag af met een wandeling over het Aventijn (onderaan afgezet door de bus; neem een driedagen toeristen OV-kaart!). We kijken uit over Rome by night en gluren door het sleutelgat naar de Sint Pieter.

We dalen af naar Testaccio, mijn favoriete wijk, en eten pizza bij Remo (open vanaf 19:00, een rij voor de deur vanaf 20:00). Met de bus en tram gaan we weer terug naar huis.

P1040865.JPG.JPG

Forum Romanum

Zondag is een wat rustigere dag, uiteraard. We doen het Rome van de oudheid. We beginnen met een wandeling van Colloseum over via dei Fori Imperiali naar het Capitool. Zo krijgen we alvast een indruk van het Forum Romanum, maar we slaan de keizerfora niet over, zeker de zuil van Trajanus niet. Op het Capitool bezoeken we de twee Capitolijnse musea met een aantal topstukken uit de oudheid en iets later (wat filosofen, de wolf met Romulus en Remus en Constantijn). Normaal kun je door onderlangs over te steken mooi over het forum kijken vanaf het Tabularium.

Constantijn.JPG

Constantijn in Capitolijns Museum

Vervolgens eerst lunchen in een van de zijstraten tegenover de ingang van het Forum, daarna het forum zelf. In de Curia is nu (winter 2010/2011) een tentoonstelling met de opgravingen van basilica Julia (en nog wat Chinese beelden). Dat geeft een mooi beeld van hoe de naastgelegen ruïne er ooit uitzag. Rond de navel van de wereld wordt ook actief opgegraven. Verder vind ik het  gewoon heerlijk om mijn fantasie de vrije loop te laten tussen de stukken oud puin. Weer langs het Colloseum lopen we door naar de San Clemente en verlaten zo weer de oudheid. Hoewel, de San Clemente herbergt drie kerken op elkaar, waarvan in één nog resten van de Mitrascultuur, destijds een concurrent van het Christendom (zie hier). We pakken de bus weer naar Gianni, maar kijken nog even rond op de Piazza del Populo, het mooie plein onder aan de Pincio met de tweeling kerken aan het begin van dé winkelstraat de Corso. Helaas heeft de andere kerk waarin de Bernini staat waar ‘Angels & Demons’ mee begint dat beeld afgeschermd voor publiek. We eindigen met een fantastisch diner bij een Siciliaans restaurant in de buurt (Siciliainbocca). Het is de moeite om daarvoor uit het centrum te komen, als je niet al in de buurt logeert zoals wij.

P1040918.JPG.JPG

Rome in 1 dag is hier te vinden.