Eten en drinken in Parijs

Na 50 uur in Rome en de beschrijving daarvan, nu dan ook een lijstje eet- en drinktips in Parijs.

We waren daar tijdens en vooral voor de tentoonstellling van (bijna) alle werken van Monet in het Grand Palais. Daar gaat deze post niet over, maar als je ooit de kans ziet zo veel werken van Monet bij elkaar te zien, doe het. Alleen al de hoeveelheid is indrukwekkend, maar het is mooi om Monets ontwikkeling en thema’s zo bij elkaar te zien hangen. Reserveer wel! (nog tot 24 januari).

Van vrijdagmiddag tot zondagmiddag in Parijs betekent 4 maaltijden, de ontbijten uitgezonderd. Die gebruikten we in ons hotel: Arvor Saint Georges. Prima hotel, goed bed, goede badkamer, goed ontbijt.

Voor het eerste diner hebben we eerst nog wijn geproefd bij Lavinia aan het begin van boulevard Madeleine. Je kunt een pas kopen en dan uit verschillende tapautomaten proeven.

Heel handig, maar het dekt lang niet de lading aan wijnen die daar te koop zijn. Wijnen zijn per land/streek gerangschikt, met handige labels (bio, onder 10 euro e.d.) en een klimaatkast ter grootte van een Amsterdams appartement.

Daarna op naar La Coupole, het vlaggenschip van de keten brasserieën van Flo (er is er ook een in Amsterdam). Een echte Franse brasserie, met wat strenge Franse obers die wel zeer vakkundig zijn. Fantastisch om zo’n geoliede machine aan het werk te zien. Maar genieten is vooral het eten en de wijnen. Natuurlijk neem je dan de oesters. Waarom zie je die in Parijs/Frankrijk zo overvloedig en in Nederland niet? Wij hebben ze toch zelf ook in Yrseke en, volgens Wouter Klootwijk, aan de dijk in de Waddenzee. Maar goed heerlijk zo’n proeverij van verschillende oesters.

Een geweldige lunch hebben we de volgende dag bij Restaurant La Lozère in de buurt van Place Saint Michel. De verse mooie broden staan gewoon al op tafel en snijd je zelf. De kaart is authentiek, de wijn goed, de bediening erg vriendelijk.

Zaterdagavond is uitgaansavond, ook in Parijs. Daar is Place Pigallle en omstreken in Montmartre het gebied voor. Wij hebben daar de gezelligere evenknie van La Coupole gevonden: La Mascotte (52, rue des Abbesses, 01 46062815). Bij binnenkomst lijkt het meer een snackbar of Belgisch café, met tl-licht. Achterin is het restaurant. Met eenzelfde ook weer typisch Franse keuken en weer zeevruchten. Weer oesters dus (het weekend van 24 januaria is het coquille-feest !). Jean-Paul was onze patron en heeft er een feest van gemaakt. Genieten.

In een hotel kun je niet zelf koken, jammer want er is een fantastische versmarkt bij La Bastille. Wij hebben er onze preitaartjes voor thuis gekocht.